Reclama pe Youtube

Youtube

Una dintre cele mai importante aplicaţii din mediul virtual o reprezintă site-ul Youtube. Creat în 2005, acesta permite crearea unui canal propru şi încărcarea de materiale video. Un an mai târziu a fost achiziţionat de către Google şi a devenit al doilea motor de căutare după Google. A ajuns să aibe peste 800 de milioane de vizitatori unici pe luna cu peste 4 miliarde de vizionari în fiecare oră, în fiecare minut încărcându-se 72 de ore de conţinut video. În 2011 au fost înregistrate peste 1 trilion de vizionări, aproximativ 140 de vizionări per persoană.

Potenţialul uriaş pe care îl oferă Youtube-ul în privinţa reclamelor a condus la o dezvoltare a acestui tip de promovare prin intermediul Google AdWords. Formatele Youtube sunt de tipul True View şi sunt de 4 feluri: In stream – formatul video care se derulează înaintea unui videoclip, In slate – care nu este disponibil, In search – în funcţie de căutarea efectuată şi In display – cea care apare în partea dreapta sus.

Pentru o companie Youtube este un canal de promovare extraordinar în ceea ce priveşte brandingul şi awarenessul.

Tocmai datorită acetui imens potenţial pe care îl oferă în domeniul publicităţii în 2013 Youtube s-a lansat oficial în România.

Youtube este un canal video gratuit, iar o companie plăteşte reclamă încărcată aici doar în cazul în care un utilizator urmăreşte reclamă minim 30 de secunde, iar în cazul în care această este mai mică de 30 secunde, vizualizarea totală a acesteia.

De când a fost implementat oficial în România, pentru a oferi şi companiilor româneşti posibilitatea de a folosi Youtube-ul pentru promovare, au apărut din ce în ce mai multe voci care condamnă aceast tip de reclamă. Dar aici se impune o întrebare: în condiţiile în care în timpul vizionării unei emisiuni sau a unui film la tv, atunci când apare calupul de reclame, utilizatorul ce reacţie are? Închide televizorul? Şi aceasta se întâmplă în siuatia în care abonamentul tv este plătit, în schimb Youtube este un canal gratuit.

Advertisements

One thought on “Reclama pe Youtube

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s